Indiferent de anotimp, o mâncare la ceaun bună rămâne alternativa tradițională care satisface toți membrii de la masă. Totodată, ne aduce împreună. În mijlocul naturii, o persoană se ocupă de foc, altă de pregătirea legumelor și găsim câte ceva de făcut pentru fiecare membru din gașcă. Printre râsete și voie bună, deasupra focului, stă ceaunul în care se produce magia pentru papilele gustative.
Experiența de la cazarea Căciulata poate fi ușor completată de o masă bogată, gătită la ceaun, așa că ți-am pregătit câteva sugestii de rețete:
- Gulaș unguresc tradițional
Sau prima rețetă care ne vine în minte atunci când ne gândim la mâncarea preparată la ceaun. Gulașul este o combinație între supă și tocăniță, unde principalele ingrediente sunt carnea de vită sau porc, ceapa, multă boia (atât iute, cât și dulce), ardei și chimen.
- Fasole cu ciolan afumat
Recunoscută ca rețeta națională de 1 Decembrie, fasolea cu ciolan rămâne una dintre mâncărurile preferate ale românilor. Faptul că este gătită la ceaun o face mult mai gustoasă, carnea fiind mai fragedă și mai pătrunsă. Dacă folosiți fasole uscată, în prima apă puteți pune o linguriță de bicarbonat. Ajută la gătirea mai rapidă a boabelor de fasole. Se servește caldă, alături de o lingură de smântână.
- Carne friptă de porc
Nostalgia te-a cuprins? Bunicii preparau cea mai bună carne friptă, în ceaunul din curte, indiferent dacă era asfințitul unei zile de vară sau Ajunul Crăciunului. Lângă carne, poți adăuga legume, și dacă dorești un sos reușit, carnea de porc se prepară foarte bine în vin alb demisec, alături de câteva roșii, sare grunjoasă și cimbru uscat.
- Papricaș de pui
Papricașul este una dintre cele mai ușoare și rapide rețete pe care le poți prepara la ceaun. Tocănița de pui se gătește cu multă boia, ceapă și smântână. Un plus de gust îl oferă baconul. Merge de minune servit alături de o mămăliguță caldă.
- Varza călită la ceaun cu afumătură
Gătită cu atenție, sub bătaia focului, varza călită cu afumătură reprezintă una din mâncărurile noastre tradiționale. Se poate prepara fie cu varză dulce, fie cu varză murată, împreună cu carne, cârnați sau un ciolan afumat, după preferință. Poate fi servită caldă, cu mămăliguță, alături de un ardei iute.
Dacă ți-am deschis apetitul, ești un click distanță de aceste rețete. Sperăm ca recomandările noastre să te ajute și… să decizi să ne vizitezi. Îți urăm de pe acum bun venit şi poftă bună!
Contactează-ne
Completeaza formularul si vei fi contactat in cel mai scurt timp de un membru al echipei
Telefon: +40 746 181 402
Ne gasiti si pe Facebook.